Esperientziak: Destacado - Ekintzailetza - Food invest in -

INNOMY BIOTECH SL

Maiatza, 2023

Innomyk “Fungi-based” izeneko soluzio disruptiboa proposatzen du, “plant-based” delakoaren eboluzioa delarik.

Bere produktuak proteina fungikoan aberatsak dira, proteina begetala baino nutrizionalki handiagoa dena.

Kontaiguzu zer eskaintzen duen zuen negozioak

Innomyk mikelioan oinarritutako irtenbide berritzaileak eskaintzen ditu elikagaien sektorerako.
Nekazaritza- eta elikagaigintza-industriako azpiproduktuen balioa handitzen dugu, gure onddoetarako elikagai gisa erabiliz, eta haragiaren edo irin funtzionalen antzeko produktuak egiteko aukera ematen digu.

Zein da zuen balio erantsia?

Innomyren balio erantsia egoera solidoko hartziduran dago. Horri esker, eskala handiko elikagaiak sor ditzakegu baldintza oso lehiakorretan, aktibo finkoetan inbertsio handirik egin gabe eta hartzidura-prozesuak likido-egoeran dauden denboraren erdian.

Zer pertsonak osatzen dute ” Innomy”?

Innomy sei pertsonak osatzen dute: lau I+G+Bko zereginetan aritzen dira, eta bi negozioari eusten eta hazten dihardute.

Konpainia osatzen duten profilei dagokienez, gure hiru lankide prestakuntzako biologoak dira, horietako bi alor horretako doktoreak. Gainerako hirurek askotariko profilak dituzte, Zientzia Politikoetatik Enpresen Administraziora.

Zeintzuk izan dira zuen erronka nagusiak hilabete hauetan eta nola gainditu dituzue?

Orain arteko erronka nagusia aurrerapen-maila altuan genituen produktuen garapena osatzea izan da, baina kosta egiten zitzaigun behar bezala kokatuta zeuden puntua aurkitzea. Hilabete askotako lanaren ondoren eta gure partner-en laguntzarekin, bilatzen genuen puntura iristea lortu dugu.

Zer proiektu berri dituzue esku artean?

Enpresa liderrekin ari gara lanean, haiekin produkzioa eskalatzeko. Partnership honen gauzarik interesgarriena da enpresa horien azpiproduktuak balorizatzeko teknologia garatzen ari garela, produktu funtzionalak sortzeko.

Nola ikusten duzu enpresa 10 urtean? (Produktu-sorta, merkatuak, enplegatuak, etab.)?

10 urte barru, proteina alternatiboen sektorean enpresa liderra izatea espero dugu, berrikuntzaren abangoardian mantenduz. Mundu osoko enpresentzat erreferente garrantzitsua izan nahi dugu, eskualdea elikagaien berrikuntzarako zentro nagusietako bat izan dadin.

Nola lagundu dizue euskal sektore publikoak?

Euskal Autonomia Erkidegoko sektore publikoak laguntza handia eman digu, bai finantzaketa eskuratuz, bai euskal enpresa-sarearen partaide eginez.

Eratu ginenetik, 2021ean, laguntza ekonomikoak jaso ditugu Arloa 1 eta 2, Ekintzaile eta HAZITEK programen bidez, eta zerga-kenkariak baliatu ditugu 64 Bis artikuluaren bidez.
BEAZ Acceleration Program programan ere parte hartu dugu, eta horri esker Seed Capital Bizkaiaren partetik partaidetza-mailegu bat eskuratu ahal izan dugu.

Zer gomendatuko zenioke hasten ari den norbaiti?

Esango nioke garrantzitsuena jendea dela, talde handi bat prestatzea. Proiektua alda daiteke, baina taldeak nahikoa osagarri, erresiliente eta talentu izan behar du aurrera ateratzeko.

Beste galderaren bat egin nahi baduzue edo zerbait nabarmendu nahi baduzue, adierazi.

2022an Agrifoodeko Europako Startup Onenaren saria jaso dugu Smart Agrifood Summit-en (Malaga). Ingenia Startup sarietan ere 3. postuan geratu gara.

Plant based soluzio gisa definitzen duzue zeuen burua, edo pauso bat harago zoaztela uste duzu?

Innomyk Fungi-based izeneko soluzio disruptiboa proposatzen du. Plant-based-aren bilakaera da, gure produktuak proteina fungikoan aberatsak direlako, eta proteina begetala baino nutrizionalki handiagoa delako.

Uste dugu munduan proteina alternatiboak hartzea joera geldiezina dela. Badakigu XXI. mendeko kontsumitzailea askoz ere kontzienteagoa dela elikagaien iraunkortasunari buruz, eta zorrotzagoa zapore, usain eta ehundurei dagokienez. Innomytik iraultza honen parte izan nahi dugu, Erresuma Fungikoari buruz dugun ezagutza emanez.

Argentinar jatorrikoak zarete, baina Euskadi izan da Innomy sortu duzuen eta hazten ari zareten lekua. Azal iezaguzue pixka bat nola gertatu zen abentura hau.

Argentinan global class deritzogun teknologia garatzen dugu, oso indartsua delako. Baina gure herrialdea urrun samar dago erabaki-hartze handietatik, non bezero potentzialak eta target kontsumitzaileak dauden. Orduan erabaki genuen proiektua merkatu handiago batera mugitzea, Europar Batasunera, adibidez, eta perretxikoak maite dituen eta sukaldaritzaren kultura baloratzen duen lokazio bat bilatzea. Euskadin, gainera, etxean bezala sentitzen gara, oso antzeko kultura batekin eta industrialki oso indartsua, oso eroso sentiarazten gaituena.

Micelioren eta haren aukeren berri handirik ez duen batentzat, zer laburpen egingo zeniokete, eta zer pertsona uste duzue ezagutu beharko lituzketela munduaz?

Onddoaren gorputz nagusia osatzen duten harizpi mehe eta adarkatuen sarea da mikelioa. Onddo bezala ezagutzen duguna perretxikoa da, gorputz emankorra, baina mikelioak onddoaren osagairik garrantzitsuena hartzen du.

Oso garrantzitsua da munduko aditu bat ezagutzea. Uste dut laguntzen duela mikelioak eta, oro har, fungi erresumak eguneroko aplikazioetarako dituzten desberdintasunak eta aukerak behar bezala ulertzen. Unibertsitateetako adituak bisitatzea gomendatuko nuke.

Ezagutu ONekin! Programa

IKUSI PROGRAMA

EGUNERATUTA EDUKI NAZAZU

Hautatu intereseko gaia
This field is for validation purposes and should be left unchanged.