Sozietate kooperatiboak

Sozietate kooperatiboa, oro har, enpresa bat garatzen duen sozietatea da, eta enpresa horren lehentasunezko xedea da kideen jarduera ekonomiko eta sozialak sustatzea eta haien beharrak asetzea, haien parte-hartze aktiboarekin, kooperatibismoaren printzipioak beteta eta inguruko komunitatea aintzat hartuta.

Nekazaritzako eta elikagaigintzako kooperatibak nekazaritza-, basogintza-, abeltzaintza-ustiategien edo ustiategi mistoen titularrak elkartzen dituztenak dira. Haien helburua da, besteak beste, bazkideen ustiategiak, horien elementuak edo osagaiak, kooperatiba bera edo landa-inguruneko bizitza merkaturatzea, hornigaiak, produkzio-ekipamenduak eta zerbitzuak ematea edo edozein arlo edo alderdi ekonomiko-sozial hobetzeko eragiketak egitea, bai eta kooperatibaren beraren aldeko edo antzeko beste ustiategi batzuk egitea ere.

Honako hauek dira sozietate kooperatiboaren ezaugarri nagusiak:

  • Errespetatu egiten dituzte printzipio kooperatiboak: borondatezko atxikipena eta atxikipen irekia; bazkideen aldetik kudeaketa demokratikoa; bazkideen parte-hartze ekonomikoa; autonomia eta independentzia; hezkuntza, prestakuntza eta informazioa; komunitatearekiko interesa.
  • Balio hauetan oinarritzen dira; autolaguntza, autoerantzukizuna, demokrazia, berdintasuna, ekitatea, elkartasuna, zintzotasuna, gardentasuna eta bokazio soziala.

Aintzat hartu beharrekoak:

  • Bazkide ez diren langileak kontratatzeko mugak.
  • Hobariak sozietateen zergetan (besteak beste, OHZ eta Ondare-eskualdaketen eta egintza juridiko dokumentatuen gaineko zerga) eta tokiko zergetan.

Nekazaritza elikagaien eta arrantza behatokia

Euskal Nekazaritzako Elikagaien eta arrantza Sektorearen gaurkotasun osoa.

Ez duzu bilatzen duzuna aurkitzen?

Kontaiguzu zure proiektua

BETE ORAIN

Bete galdetegia zure proiektua guri helarazteko eta aditu bat jarriko da zurekin harremanetan.